Leerlingen Noordik in actie voor onderwijs aan vluchtelingen

ALMELO - Deze donderdag is de Goede Doelendag van het Noordik Lyceum gehouden. Leerlingen van de school aan de Noordikslaan kwamen in actie om geld in te zamelen voor een goed doel. Met hardlopen, wandelen, kanoën, fietsen of skeeleren. Voor al die activiteiten hebben ze zich laten sponsoren, zodat er een indrukwekkend bedrag van bijna 12.000 euro is opgehaald.

Donderdag is de cheque overhandigd aan mevrouw Nina Schmitz, directeur communicatie van Stichting Vluchteling. Het bedrag is bestemd voor een onderwijsproject het Afrikaanse Niger. In de Diffa-regio in het Zuiden van Niger leven 225.000 vluchtelingen. Kees Ton, programmaverantwoordelijke west- en centraal Afrika bij Stichting Vluchteling: “Veel gezinnen vluchten vanuit Nigeria naar Niger. Kinderen hebben hun opleiding moeten afbreken. Zij komen vanuit een Engelssprekend land naar een land waarin ze Frans spreken. Dat valt niet mee binnen het onderwijssysteem. Door dit onderwijsproject zijn de resultaten van de kinderen aanzienlijk verbeterd en is er minder verzuim.”

Stichting Vluchteling
De Stichting Vluchteling is sinds 1976 actief om wereldwijd noodhulp te bieden aan vluchtelingen en ontheemden. Bij acute nood bieden zij bijvoorbeeld medische zorg, onderdak, voedsel en schoon drinkwater. Maar net zo belangrijk is de langdurige steun zoals in Niger; waarbij onderwijs belangrijk is voor het opbouwen van een verdere toekomst. Daarnaast bieden zij psychosociale steun voor het verwerken van traumatische ervaringen. De stichting is verder onpartijdig en onafhankelijk, hoewel zij wel samenwerken met diverse internationale en lokale uitvoerende organisaties.

Bedankje
De leerlingen met het hoogste ingezamelde bedrag worden bedankt met een actief middagje op het water van de Almelose stadsvijver bij het Indië terrein. Alle activiteiten vonden in de buitenlucht plaats, coronaproof. Stef Hudepohl, docent en één van de organisatoren van de Goede Doelenactie: “We zijn blij en trots dat de leerlingen zich op deze manier inzetten voor leeftijdsgenoten in Afrika. De actie sluit aan bij een lange traditie van Goede Doelenacties op onze school.”