‘Nu Niet Zwanger’ in Almelo

ALMELO - Vanaf 29 april is het programma Nu Niet Zwanger actief in gemeenten Enschede, Hengelo en Almelo. De verantwoordelijk wethouders van de drie steden gaven hiervoor donderdag tijdens een online kick off het startsein.

Het landelijke programma richt zich op kwetsbare mensen en moet hen helpen onbedoelde zwangerschappen te voorkomen. De drie steden werken samen met GGD Twente. Door actieve begeleiding en open gesprekken over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie helpen professionals kwetsbare mensen een bewuste keuze te maken over het moment van hun zwangerschap. Landelijk doen 141 gemeenten mee aan het programma. Almelo, Enschede en Hengelo starten als eerste gemeenten in de regio Twente. Alex Langius, verantwoordelijk wethouder Jeugd uit Almelo is blij met het programma omdat het eerlijke gesprek veel leed kan voorkomen. “Met dit programma kunnen onze professionals kwetsbare vrouwen én mannen met een opeenstapeling van complexe problemen en beperkingen ondersteunen bij het nemen van de regie over hun kinderwens. Net als bij het bespreekbaar maken van de impact van een zwangerschap op hun leven. Hiermee staan we dichterbij onze inwoners en sluiten we nauw aan bij hun leefwereld, vragen, mogelijkheden en barrières.”

Grote impact
Onbedoeld zwanger raken is zowel op jongere als op latere leeftijd een ingrijpende en emotionele gebeurtenis, waarbij de onbedoeld zwangere vrouw en haar omgeving worden geconfronteerd met een situatie waar zij niet direct voor gekozen hebben. Het gesprek voeren over een kinderwens en het eventuele moment daarvan, helpt bij het maken van een bewuste keuze. Zo kan een onbedoelde zwangerschap worden voorkomen. Daarom is in 2014 het programma Nu Niet Zwanger ontwikkeld. Na een succesvolle pilot in Tilburg is het programma landelijk uitgerold. “Het krijgen van een kind is heel bijzonders en het zorgt voor een grote verandering in je leven. Een onbedoelde zwangerschap kan verstrekkende gevolgen hebben. Er kan spanning ontstaan in de relatie of het ouderschap is niet combineren met opleiding of werk. Dit vergroot de kans op armoedeval. Als stad wil je dat iedereen zo goed mogelijk kan meedoen in de samenleving”, aldus de Enschedese wethouder June Nods.

Insteek
Nu Niet Zwanger ondersteunt kwetsbare mensen bij een bewuste invulling van hun kinderwens. Hulpverleners begeleiden mensen met een eerlijk gesprek over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie. Zij sluiten daarbij aan bij de dagelijkse leefwereld en verkennen met hen welke vragen, emoties, ideeën en drempels er bestaan. Nu Niet Zwanger is er voor vrouwen en mannen in de vruchtbare leeftijd waarbij sprake is van een opeenstapeling van problemen en/of beperkingen. Meer informatie op www.nunietzwanger.nl

Meer berichten