Foto: Picasa

Poetsbeurt voor Stolpersteine: jongeren hielpen in Almelo

ALMELO - Traditiegetrouw worden in de aanloop naar Bevrijdingsdag alle Stolpersteine in Almelo opgepoetst, zodat deze weer goed zichtbaar zijn in het straatbeeld.

Stolpersteine, ook bekend als struikelstenen, zijn messing steentjes die herinneren aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De stenen worden geplaatst voor de laatste, vrij gekozen, woning van de slachtoffers. Op elk steentje staat de naam van de bewoner, zijn/haar geboorte- en sterfdatum en waar hij of zij is omgebracht. De Stolpersteine zijn bedacht en gemaakt door de kunstenaar Gunter Demnig en liggen inmiddels verspreid door heel Europa.

Poetsbeurt
Elk jaar worden de steentjes in de aanloop naar Bevrijdingsdag opgepoetst door een groep vrijwilligers onder leiding van de stichting Levend verleden Oost-Nederland. Jong en oud staken afgelopen zaterdag, 1 mei, ook weer de handen uit de mouwen tot de struikelstenen weer glimmen. De groep ging in tweetallen heel Almelo door om alle 141 steentjes weer te laten stralen. Ook dit jaar sloot het jongerenwerk van Avedan weer aan met een klein groepje jongeren. De animo daarvoor was ook dit jaar weer prima. “Eén oproep op social media is vaak genoeg om de jeugd hiervoor uit bed te krijgen op zaterdagochtend. We merken dat het thema oorlog en bevrijding nog steeds erg leeft onder deze doelgroep”, vertelt jongerenwerker Diana Huurnink van Avedan. Tijdens het poetsen van de stenen vinden vaak de mooiste gesprekken plaats over het leven van toen en nu. Ook de positieve reacties van voorbijgangers doen de jongeren goed. Regelmatig komen er mensen voorbij die vragen stellen of de jongeren spontaan bedanken voor wat ze doen.

Meer berichten