Foto: Shutterstock

Nieuw project moet Almeloër gezonder maken

ALMELO - Sportbedrijf Almelo, zorgverzekeraar Menzis en de gemeente Almelo gaan inwoners actief begeleiden naar een gezondere leefstijl. Via de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) krijgen deelnemers 2 jaar lang advies en intensieve begeleiding op het gebied van gezonder eten, meer bewegen en een betere kwaliteit van leven.

"Corona heeft ons er eens te meer van doordrongen hoe belangrijk je gezondheid is”, stelt wethouder Van Mierlo van Zorg. "Ik hoop dat dit programma voor veel inwoners een stimulans is om actief aan de slag te gaan met hun leefstijl.” In de IISPA gaven de partners deze maandag het startsein voor het programma. De Gecombineerde Leefstijl Interventie is een combinatie van behandelingen gericht op gezondere voeding en eetgewoonten, meer bewegen en verandering van gedrag. Van Mierlo: "Veel mensen willen wel meer bewegen, alleen vinden ze in beweging komen niet altijd even makkelijk. Met de juiste begeleiding en door het samen te doen, is de kans groter dat mensen de nieuwe leefstijl volhouden.” Een eerdere proef, onder de naam Beweegkuur, toonde aan dat de aanpak werkt.

Hoe werkt het?
Een inwoner die interesse heeft in deelname kan zich melden bij zijn of haar huisarts. De huisarts gaat met de inwoner in gesprek en bekijkt of de inwoner kan meedoen aan de GLI. De redenen voor deelname zijn vaak heel uiteenlopend. De een wil zijn veters weer kunnen strikken, een ander wil eindeloos kunnen spelen met de (klein)kinderen. Eenmaal met het programma gestart, gaan deelnemers in groepjes aan hun leefstijl en gezondheid werken. Dat doen zij onder begeleiding van onder meer een leefstijlcoach, een fysiotherapeut, een sportaanbieder en bijvoorbeeld een diëtist. "Deze aanpak voorkomt soms zelfs dat mensen het medische circuit in gaan”, zegt Jan Willem Dangremond. "Dat is zo'n enorme winst, voor de inwoner zelf maar eigenlijk voor iedereen.” De GLI is opgenomen in de basisverzekering waardoor deelnemers dit programma vergoed krijgen. De gemeente Almelo en Menzis maken het voor minima mogelijk dat ook het samen bewegen volledig vergoed wordt. Hiervoor zijn 100 plekken beschikbaar. Kijk voor informatie op: www.sportbedrijfalmelo.nl/gli.

Meer berichten
 
Auto zoeker