Foto: Shutterstock

Almelo gaat strijd aan met eikenprocessierups

ALMELO - De gemeente gaat aan de slag met de actieve bestrijding van de eikenprocessierups. Sinds de jaren ‘90 maakt de rups een grote opmars in ons land; ook in Almelo zijn deze tegenwoordig helaas veel te vinden.

De gemeente laat GrootGroener aan de slag gaan om in totaal 6.700 bomen te behandelen. Dit zijn bijna alle bomen die er zijn in Almelo. GrootGroener gebruikt het biologische middel Xentari. Dit is niet schadelijk voor mensen, huisdieren, vogels en vlinders, maar wél voor andere soorten rupsen. Samen met de Vlinderstichting werd daarom gekeken naar locaties die men niet met dit middel kan behandelen. Deze bomen zullen dan verder ook vermeden worden met de sproeironde.

Grote overlast voorkomen
De gemeente wil graag grote overlast voorkomen; de rupsen zijn van mei tot en met september actief. Een volwassen rups heeft tienduizenden brandharen die tot wel zeven jaar later voor overlast kunnen zorgen. Dit kan bijvoorbeeld zorgen voor irritatie aan de huid en ogen bij mens en dier.

Planning
De gemeente gaat nu aan de slag met Xentari, wat dit jaar veel overlast moet voorkomen. Hierbij ligt de nadruk op plekken waar overlast kan ontstaan, zoals bij de scholen en winkelcentra. Wanneer het middel toch niet alle rupsen weet te doden, worden eventuele nesten straks alsnog weggezogen. De gemeente adviseert inwoners wel om wat voorzorgsmaatregelen te nemen wanneer de spuitwagen door de straat komt. Hang bijvoorbeeld de was niet buiten. Daarnaast kan het sproeiwerk zorgen voor het vrijkomen van oude brandharen. De gemeente plaatst actuele informatie over de geplande rupsenbestrijding ook op www.almelo.nl/eikenprocessierups Wanneer de exacte planning per boom bekend is staat dit ook op deze site.

Eigen verantwoordelijkheid
De gemeente zal alleen rupsen bestrijden in bomen die van de gemeente zijn. Bomen die op uw eigen terrein staan zijn úw verantwoordelijkheid. U kunt dan contact opnemen met een gespecialiseerd bedrijf om dit uit te laten voeren. U kunt in overleg ook aanhaken bij deze bestrijdingsronde; bel dan voor meer informatie met 0546-54 11 11.

Meer berichten
 
Auto zoeker