Ingetogen vieren en herdenken

ALMELO - Komende week vieren we dat het 76 jaar geleden is dat Nederland is bevrijd. In de namiddag van 4 april 1945 werd het centrum van Almelo bevrijd, een dag later was de hele gemeente bevrijd. Op 4 mei herdenken we alle slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog en we vieren op 5 mei de vrijheid. Niet verrassend zal ook dit anders lopen dan gebruikelijk.

Ten gevolge van de nog steeds aanwezige maatregelen in het kader van de coronabestrijding, zal er ook dit jaar géén breed toegankelijke herdenking plaatsvinden op 4 mei. Dat betekent géén bijeenkomst in Hof88, géén stille tocht en géén herdenkingsbijeenkomst op het Wethouder van Dronkelaarplein. Om de bevolking van Almelo toch te laten stilstaan bij de herdenking van onze vrijheid op 4 mei in Almelo, zal de lokale zender AA-visie een herdenkingsprogramma verzorgen. Dit programma begint om 19.45 uur en is te volgen via radio, TV, website en sociale media. In dat programma zal de burgemeester, dhr. Arjen Gerritsen, de bevolking van Almelo toespreken en zal er een muzikaal optreden zijn. Tevens wordt in die uitzending het winnende gedicht gelezen van de gedichtenwedstrijd, die plaatsvond op de scholen voor voortgezet- en beroepsonderwijs in Almelo. Elke school mocht drie gedichten insturen en een jury zal daaruit een keuze maken voor het meest treffende gedicht, dat uiteindelijk door de winnaar wordt gelezen.

Andere activiteiten
Op 4 mei is het de nationale Stolpersteine Poetsdag. In het kader van deze dag zullen in Almelo alle Stolpersteine worden gepoetst door vrijwilligers. Het vlagprotocol op 4 mei is dit jaar afwijkend van voorgaande jaren: men mag de gehele dag de vlag halfstok hangen. Voor zonsondergang dient men de vlag weer binnen te halen. En op 5 mei mag men natuurlijk de hele dag voluit vlaggen. Op 5 mei zullen in Aadorp, Almelo en Bornerbroek alle kerkklokken tussen 08.00 en 08.15 uur luiden om aan te kondigen dat we op die dag de vrijheid vieren. Op 5 mei kunnen mensen deelnemen aan een wandel- of fietstocht van 7,5 km langs de diverse Stolpersteine in Almelo. Dit jaar kan men het routeboekje ophalen bij het Huis van Katoen en Nu (tussen 13.00 uur en 15.00 uur) en kan men zelfstandig deze route lopen of fietsen.

Meer berichten
 
Auto zoeker