Wethouder op pad met Clean Team: er is veel winst te behalen

ALMELO - Een schone, aantrekkelijke stad om in te wonen, dat willen we allemaal... toch? Helaas blijkt de praktijk soms anders; zeker als je een dagje meeloopt met het Almelose ‘Clean Team’. Almeloërs maken er helaas nog wel eens een bende van.

Afgelopen week liep wethouder Eugène van Mierlo een rondje mee met de gemeentelijke schoonmaakploeg. Zij zorgen ervoor dat onder meer zwerfafval opgeruimd wordt. De medewerkers hebben er een uitdagende taak aan; maandagochtend opgeruimd betekent dinsdag helaas al weer bevuild. Exacte cijfers over de zwerfafval-problematiek zijn helaas niet te geven. Wel geven gemeenten jaar op jaar meer uit aan het opruimen en ook de zwerfafvalacties zoals Nederland Schoon hebben maar een heel beperkt effect.

Ontwikkelingen
Naast de vele blikjes, zakjes, lege verpakkingen, sigarettenpeuken en ander regulier afval treffen de opruimers ook nog steeds veel persoonlijke beschermingsmiddelen aan die op straat gegooid zijn: mondkapjes en wegwerphandschoenen. Hoewel er overal bij winkels en andere binnenruimtes waar de mondkapjesplicht van kracht is vuilnisbakken staan, zijn er toch nog mensen die bewust dingen van zich af gooien. De pakkans voor dit soort asociaal gedrag is helaas nog niet heel groot. De gemeente hoopt uiteraard dat een betere bewustwording van mensen over de nadelen van zwerfvuil hier verandering in zal brengen. Zwerfafval zorgt namelijk ook voor concrete schade aan de natuur en kan dodelijk zijn voor dieren die afval of stukjes daarvan opeten. De gemeente wil Almeloërs die afval op willen ruimen graag helpen; zo kunnen zij bij de gemeentewerf een gratis afvalgrijper afhalen om zelf afval op te ruimen. Kijk hiervoor op: www.almelo.nl/afvalgrijper

Harder optreden
De gemeente heeft het afgelopen jaar al wel wat succes gehad met het terugdringen van andere vormen van afval-overlast. Zo legde de gemeente dankzij cameratoezicht bij de milieuparken maar liefst 184 boetes op aan inwoners die afval dumpten. Zij ontvingen een fikse boete van 400 euro. Wethouder Van Mierlo constateerde in januari dit jaar dan ook dat er toen al verbetering zichtbaar was: er werd ook echt concreet minder gedumpt.

Meer berichten
 
Auto zoeker