Weer uitstel voor onthulling van Monument Vossenbosch

WIERDEN - Het Monument Vossenbosch zal wel in mei van dit jaar opgeleverd worden, maar de feestelijke onthulling zal pas in mei 2022 gehouden worden. Dit maakte de achterliggende Stichting Monument Vossenbosch afgelopen week bekend.

De stichting zet zich in voor het levendig houden van de geschiedenis van het woonoord Vossenbosch, waar tussen 1951 en 1972 Molukkers opgevangen werden. Een tijdelijk verblijf wat uiteindelijk niet tijdelijk bleek te zijn. Voor de Molukse gemeenschap van Wierden begon hier hun leven in Nederland. Toch is er inmiddels niets meer zichtbaar op de plek waar ooit dit woonoord stond. Zodoende ontstond het idee om een herinneringsmonument te plaatsen, aangevuld met onder meer informatiepanelen en de uitgave van een verhalenboek. Dankzij diverse sponsoren en subsidies kwam het benodigde geld hierdoor bijeen.

Wederom uitstel
De stichting hoopte om afgelopen jaar al rond mei het monument te onthullen, maar de coronamaatregelen gooiden op alle fronten roet in het eten. Toen werd besloten om dit door te schuiven naar 15 mei dit jaar. Omstreeks deze datum in mei namen de eerste Molukse gezinnen hun intrek in het kamp, precies 70 jaar geleden. Hoewel de feestcommissie er klaar voor was om met de Molukse gemeenschap dit moment passend te markeren, is ook nu uitstel onvermijdelijk. Er werd nog gekeken naar alternatieven zoals een kleine ceremonie met een beperkt aantal genodigden, maar dit doet weer geen recht aan het vele werk en de wens om het juist feestelijk te maken.

Puntjes op de i
Momenteel werkt kunstenaar Okke Weerstand aan de realisatie van het monument. Verder werkt men ook tegelijk aan de informatieborden en het verhalenboek. Dit omvat acht fictieve verhalen die zich afspelen in diverse periodes in het kamp en in het gebied in bredere context. Dit moet de geschiedenis van Vossenbosch, in combinatie met toekomstige gastlessen op scholen, levendig houden voor een jonge generatie Wierdenaren.

Meer berichten
 
Auto zoeker