Eerste deelscooters in gebruik

ALMELO - In Almelo zijn nu ook honderd deelscooters van het bedrijf GO Sharing in gebruik genomen. De elektrische scooters zijn een mooi voorbeeld van de deeleconomie: je gebruikt en betaalt alleen voor een vervoermiddel wanneer het nodig is en in de tijd dat u hem niet gebruikt, kan een ander het gebruiken. Maar er zijn ook enkele haken en ogen aan deze vorm van mobiliteit.

De afgelopen jaren is het bedrijf GO Sharing flink gegroeid; in diverse Twentse steden zijn inmiddels de herkenbare, oud-KPN-groen geschilderde scooters te vinden. Deze scooters zijn via een app te vinden en te reserveren. Gebruikers betalen dan alleen wanneer ze een ritje maken. De scooters kunnen dan binnen Almelo zo'n beetje overal geparkeerd worden. Kortom, op papier een handig stukje mobiliteit: vervoer precies waar en wanneer je het nodig hebt, zonder rompslomp. Gebruikers dienen wel minimaal 16 jaar oud te zijn en in het bezit van een scooter- of autorijbewijs; registratie is dan ook een vereiste.

Duurzame mobiliteit
De gemeente is enthousiast, aangezien de duurzame, elektrische scooters hopelijk ook bijdragen aan afname van autogebruik. Net als veel andere Nederlandse steden heeft ook Almelo een belangrijke ambitie om de hoeveelheid autokilometers terug te dringen. Dit kan onder meer door de auto actief te weren, maar ook door juist in te zetten op het stimuleren van fietsgebruik en dit soort nieuwe initiatieven.

Aanloopproblemen
Wethouder Arjen Maathuis benadrukte via Facebook wel dat Almeloërs wellicht rekening moeten houden met wat 'aanloopproblemen'. Immers, gebruikers mogen de scooters achterlaten op de plaats van bestemming, maar niet iedereen gaat even netjes om met deze verantwoordelijkheid. GO Sharing zet ook actief een 'fleet manager' in, die de scooters zal verplaatsen wanneer deze op onlogische plekken staan. Maathuis is desondanks erg blij met het initiatief dat bijdraagt aan een duurzamere wereld. "Laten we dit concept een kans geven! En hopelijk spreken ouders hun kinderen aan op niet wenselijk gedrag", aldus de wethouder. Overlast kan men melden via: https://gosharing.typeform.com/to/hu2B1TLK

Meer berichten