Uitdagende week voor ondernemers én klanten

ALMELO - Onwennig; zo kunnen we deze week de winkelervaring in Nederland het beste omschrijven. Sinds woensdag mogen winkels weer hun deuren beperkt openen voor het publiek. Een versoepeling die niet zonder risico’s is, zo benadrukt de overheid. Toch overheerste woensdag het enthousiasme, zowel bij de winkeliers als bij het winkelend publiek.

Eind februari kondigde de overheid aan dat per 3 maart winkelen weer mogelijk is. Deze week konden ook de meeste contactberoepen weer aan de slag. Zij het met een groot aantal beperkingen. Ondernemers zagen uiteraard liever een ruime openstelling, maar na de sobere afgelopen paar maanden kan het voor sommige bedrijven weer net de nodige ademruimte geven. In de eerste lockdown mochten alleen essentiële winkels open, hierna volgde de beperkte mogelijkheid van wat we nu in goed Nederlands ‘click & collect’ noemen. De realiteit was echter wel dat dit voor veel branches simpelweg niet ging werken, noch voor de klant, noch voor de ondernemer. Sinds woensdag is het winkeliers weer toegestaan om klanten te ontvangen. De officiële regels van de Rijksoverheid zijn als volgt: u moet u minimaal vier uur voor bezoek aanmelden om naar de winkel te mogen. U krijgt dan een tijdslot toegewezen voor minimaal tien minuten; u dient hierna weer de winkel te verlaten. In overleg met de winkelier is een ruimer tijdsslot mogelijk, zo geeft Rijksoverheid.nl aan. Dit punt blijkt bij veel mensen onduidelijk: uitgangspunt is het liefste een bezoek van minder dan tien minuten, maar in overleg kan langer. Dit gaat dan wel dus ten koste van de beschikbare tijdsslots van de winkelier. Een winkel mag verder maximaal twee klanten per verdieping in de winkel hebben. Er is op dit punt veel kritiek; immers, een supermarkt mag veel meer mensen ontvangen omdat hier een ‘per vierkante meter’ richtlijn van kracht is. Lang niet alle bedrijven gaan daarom ook nu open. Plan dus vooraf uw winkelbezoek.

Basisregels belangrijk
Met het verruimen van de mogelijkheid voor winkelbezoek nemen ook de kansen op besmettingen toe. Het is daarom extra belangrijk om de basisregels in acht te nemen, zoals thuis blijven bij klachten, handen ontsmetten en een mondkapje dragen bij bezoek.

Meer berichten