Gemeente Almelo geeft graven Molukse veteranen bijzondere status

ALMELO - De gemeente Almelo gaat bestaande graven van Molukse veteranen die dienden in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) een bijzondere status geven. Dat doet de gemeente op verzoek van stichting Maluku4Maluku. Door de bijzondere status hoeven de graven niet geruimd te worden.

De gemeente Almelo wil graag actief meewerken aan het landelijke initiatief van de Stichting Maluku4Maluku. Samen met de stichting wordt er een lijst opgesteld van de betreffende graven. Ook zijn de stichting en de gemeente op zoek naar verhalen over de mensen die begraven liggen. Burgemeester Arjen Gerritsen: “Zonder persoonlijke verhalen is de oorlog iets abstracts. Juist door het vastleggen van de herinneringen van degenen die het nog kunnen navertellen blijft ook deze geschiedenis levend en dat is belangrijk!”

Eerbetoon
De burgemeester benadrukt ook het eerbetoon dat van de bijzondere grafstatus moet uitgaan: “Door deze laatste rustplaatsen een bijzondere status te geven eren we de mensen die trouw hebben gevochten voor het Koninkrijk der Nederlanden. Het is daarom ook een gebaar van respect naar de Molukse en Indische gemeenschap waarvan de geschiedenis zó verweven is met de onze.”

Meer berichten