Foto: Bonnita Postma

Willem Wilmink Dichtwedstijd

ALMELO - Voor de 25e keer organiseert Bibliotheek Almelo de Willem Wilmink Dichtwedstrijd, die altijd uitgaat van een regel die ieder jaar door een nieuwe gastdichter wordt geleverd. Deze keer kwam cabaretier en schrijver Mylou Frencken met: Jij komt bij me binnen.

In de zomer van 1996 constateerde dichter Willem Wilmink, te gast in een radioprogramma vanuit de bibliotheek, dat poëzie in vroeger eeuwen een veel socialer karakter had dan nu. Hij verwees naar de 15e-eeuwse dichter / prins Charles d’ Orleans die gasten op zijn kasteel pas toeliet nadat zij een gedicht hadden gemaakt aan de hand van een vaste regel. Het leek Wilmink een goed idee om dit gebruik over te nemen in een moderne vorm. De bibliotheek nam de uitdaging aan en vroeg Willem om een passende regel te bedenken. Via een publicatie in onder andere De Twentsche Courant Tubantia resulteerde dat in 320 inzendingen. Wilmink vroeg vervolgens Jean Pierre Rawie om hem op te volgen. En velen zouden daarna volgen, waaronder: Driek van Wissen, Drs.P., Katinka Polderman, Maarten van Roozendaal, Theo Nijland, Daniël Samkalden, Tjitske Jansen, Ingmar Heytze en Ellen Deckwitz. En nu is de beurt aan Mylou Frencken. Zij studeerde in 1991 af aan de Academie voor Kleinkunst en won in datzelfde jaar de persoonlijkheidsprijs op het Camerettenfestival. Ze schrijft, zingt en acteert. Haar grootste talent is het betere Nederlandse lied. Velen zullen haar ook kennen als zingende barvrouw in de quiz Met het Mes op Tafel.

Iedereen kan meedoen
De dichtwedstrijd staat open voor iedereen, met als dwingende voorwaarde dat de regel van Frencken letterlijk gebruikt moet worden. Het dient onderdeel te zijn van het gedicht, aan het begin, middenin of aan het eind. Alle versvormen zijn welkom. Maximaal één inzending per deelnemer. Een jury van vijf personen bekijkt de inzendingen. Ieder gedicht wordt anoniem beoordeeld. Inzenden kan tot en met 7 maart. Doe dit per post naar Bibliotheek Almelo, Postbus 189, 7600 AD Almelo of digitaal naar redactie@bibliotheekalmelo.nl. Door het insturen van een gedicht geeft de dichter toestemming tot publicatie en voordracht tijdens de uitreiking van de prijs. Deze prijsuitreiking stond gepland op 21 maart vanaf 15.00 uur in de Bibliotheek (Het Baken 3). De beslissing of en hoe dit door kan gaan zal in een later stadium worden genomen. Houd de website in de gaten: www.bibliotheekalmelo.nl.

Meer berichten