Gemeente sluit contract met nieuwe wasvoorziening WasT

Gemeente sluit contract met nieuwe wasvoorziening WasT

ALMELO - Almelo heeft besloten om de wasverzorging anders te organiseren en heeft daarvoor een contract gesloten met de sociale onderneming WasT. De nieuwe service, die in mei start, is een algemene voorziening voor alle inwoners van Almelo.

De wasdienst biedt inwoners ondersteuning om langer thuis te kunnen blijven wonen. Wethouder Van Mierlo van Zorg: “Dat past bij het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Daarbij kijken we goed naar wat een inwoner nog zelf kan en wat zijn of haar omgeving kan doen.” De gemeente wil inwoners de best passende ondersteuning bieden, of via de nieuwe wasdienst (algemene voorziening) of via de maatwerk wasmodule (maatwerk voorziening). Inwoners die nu via de Wmo gebruik maken van de wasvoorziening krijgen per brief een uitnodiging voor een keukentafelgesprek in april. Een Wmo-consulent van de gemeente gaat dan in gesprek met hen over wat mensen zelf nog kunnen en of er eventueel andere mogelijkheden zijn voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Almelo heeft cliënten hierover deze week in een brief persoonlijk geïnformeerd over deze zogeheten herindicatie. Ook de zorgaanbieders die nu de was verzorgen zijn geïnformeerd.

Wassen, drogen, strijken 
WasT doet voor hun klanten de was, droogt en vouwt het wasgoed en kan desnoods ook kleding strijken of herstellen. Mensen kunnen het wasgoed laten ophalen of zelf wegbrengen naar een inlever- en ophaalpunt. WasT wil uitzoeken of het haalbaar is om dergelijke punten te realiseren in verschillende Almelose wijken. De bedoeling is dat mensen hun was binnen 3 werkdagen weer retour krijgen. De wasdienst kan ook interessant zijn voor inwoners die bijvoorbeeld alleen hun overhemden willen laten wassen en strijken. Hiervoor rekent WasT een marktconform tarief.

Wijziging verordening

Het invoeren van de wasdienst vraagt om het wijzigen van de verordening maatschappelijke ondersteuning. Hierover neemt de gemeenteraad in maart een definitief besluit. Onderdeel van dit besluit is ook de beoogde bijdrage die cliënten straks betalen voor de wasdienst. Het gaat om een bijdrage voor cliënten van € 5,45 per waszak van 8 kilo. Dit is in lijn met wat andere gemeenten hiervoor vragen. In maart vergadert de gemeenteraad hierover.

Innovatie in de zorg 
De werkwijze van WasT sluit aan bij innovaties in de zorg, één van de uitgangspunten van de gemeente. Almelo sluit met WasT een langdurig contract waarbij de wasdienst leidt tot de beoogde besparing van 200.000 euro per jaar.

Meer berichten