Jeugd heeft het zwaar met coronamaatregelen
Foto: Shutterstock

Jeugd heeft het zwaar met coronamaatregelen

ALMELO - De afgelopen weken horen we meer en meer over de belevenis van jongeren in de coronacrisis. Het coronavirus vergt een strikte aanpak en naleving van een groot aantal regels. Deze dienen ter bescherming van jong en oud. Maar de regels zelf hebben óók een grote impact op de fysieke en mentale gezondheid. Zo hebben ook in Almelo veel jongeren het zwaar.

Dat de crisis unieke uitdagingen met zich meebrengt is wel duidelijk. Er is geen precedent voor het bestrijden van een globale pandemie in onze moderne, verbonden wereld. Hoewel de uitdagingen voor iedereen groot zijn, hebben jongeren het vooral ook zwaar met het gemis aan sociale contacten. School en sportactiviteiten lagen stil, uitgaan was niet mogelijk, jongerencentra en andere voorzieningen moesten de deuren dichthouden en tot overmaat van ramp raakten veel jongeren ook nog eens hun bijbaantje kwijt.

Negatieve beeldvorming
Een andere factor die zwaar weegt op de jongeren was de negatieve beeldvorming. Zo worden veel bezwaren weggewuifd door een oudere generatie die zich moeilijker in kan leven in de uitdagingen waar een moderne 16-jarige voor komt te staan. Waar we eigenlijk juist sámen moeten werken aan bestrijding van de besmettingen, werden jongeren relatief vaak aangewezen als het probleem.

Meer aandacht
Zowel op landelijk als lokaal niveau is er meer aandacht voor met name de mentale impact die de crisis heeft. Zo zagen organisaties als de Kindertelefoon meer en meer gesprekken rond het thema eenzaamheid. Ook wanneer kinderen en jongeren sociale contacten om zich heen hebben, sluit dit eenzaamheid zeker niet uit. Ze kunnen ook lang niet overal terecht met hun zorgen. Jongeren geven zelf al aan dat contact via een beeldscherm niet hetzelfde is als fysiek contact. Burgemeester Arjen Gerritsen sprak deze maand met jongerenwerker Moat Elmeaizi van Avedan over het bieden van perspectief. Zo geven ook zij voorlichting en advies via social media. Almelo ziet inmiddels ook afname van besmettingen, maar het blijft belangrijk om vol te houden, zo benadrukken de burgemeester en Elmeaizi.

Meer berichten