Willem Wilmink Dichtwedstrijd

Willem Wilmink Dichtwedstrijd

ALMELO - Voor de 25e keer organiseert Bibliotheek Almelo de jaarlijkse dichtwedstrijd naar aanleiding van een gegeven regel door een gastdichter. Dichter Mylou Frencken heeft de nieuwe zin bedacht. Zij werd door de vorige gastdichter Wietske Loebis uitgenodigd om de regel voor 2021 te bedenken. Wietske kwam met de volgende regel: jij komt bij me binnen.

In de zomer van 1996 constateerde dichter Willem Wilmink, te gast in een radioprogramma vanuit de bibliotheek, dat poëzie in vroeger eeuwen een veel socialer karakter had dan nu. Hij verwees naar de 15e-eeuwse dichter / prins Charles d’Orleans die gasten op zijn kasteel pas toeliet nadat zij een gedicht hadden gemaakt op de vaste regel: “Ik sterf van dorst met de fontein voor ogen”. Het leek Wilmink een aardig idee om zoiets weer in ere te herstellen. De bibliotheek nam de uitdaging aan en vroeg Wilmink om een passende regel te bedenken die in de ingezonden gedichten moest voorkomen. Via publicatie in met name De Twentsche Courant Tubantia resulteerde dat in 320 inzendingen. Wilmink vroeg vervolgens Jean Pierre Rawie om hem op te volgen. En zo was een dichtwedstrijd geboren. Mylou Frencken bedacht de zin voor deze editie; ze won dit jaar de persoonlijkheidsprijs op het Camerettenfestival. Naast het schrijven van liedteksten zingt en acteert Frencken ook. Haar grootste talent is het betere Nederlandse lied. Daarnaast doet ze ook presentatiewerk, schrijft ze columns en is ze de zingende barvrouw in de televisiequiz Met het mes op tafel.

Over de spelregels
De dichtwedstrijd staat open voor iedereen die op de gegeven regel een gedicht wil schrijven, met als enige dwingende voorwaarde dat de regel van Mylou Frenken er letterlijk en ongewijzigd in voor moet komen, in het begin, aan het eind of ergens middenin. Bovendien mag de zin niet enkel als titel worden toegepast maar moet onderdeel zijn van het gedicht. Zowel vormvaste als vrije, niet rijmende gedichten zijn welkom. Maximaal één gedicht per inzender. De gedichten worden beoordeeld door een jury van vijf personen, en worden anoniem beoordeeld. Inzenden tot en met 7 maart 2021 naar Bibliotheek Almelo, Postbus 189, 7600 AD Almelo of naar redactie@bibliotheekalmelo.nl De prijsuitreiking staat gepland op zondag 21 maart vanaf 15.00 uur in Bibliotheek Almelo, Het Baken 3 in Almelo. Dit is uiteraard wel afhankelijk van de dan geldende regels.

Meer berichten
 
Auto zoeker