Nieuwe start Twentehoes

Nieuwe start Twentehoes

ZWOLLE-BORNE - Twentehoes, het centrum veur streektaal en streekcultuur van Twente, maakt op 1 januari 2021 een nieuwe start in Kulturhus Borne.

Het centrum kan voor de komende twee jaren rekenen op provinciale subsidie via de Overijsselacademie, waarmee projecten op het gebied van het Twents en de geschiedenis van Twente worden uitgevoerd. De verhuizing van de Hengelose bibliotheek naar het Kulturhus in Borne past in het streven van Twentehoes om op diverse locaties in Twente zichtbaar te zijn.

Lobby
Twentehoes werd in september 2018 feestelijk geopend in de Bibliotheek Hengelo. De totstandkoming van het centrum was het resultaat van een succesvolle lobby van een groep betrokken Twentenaren die zich inzetten voor het behoud van de Twentse taal. Dit resulteerde in een tweejarige provinciale subsidie van 40.000 euro waarmee Stichting Overijssel het nieuwe Twentse centrum in de benen kon helpen.

Projecten
Projecten waaraan Twentehoes het afgelopen jaar heeft bijgedragen zijn de samenstelling van het dialecttijdschrift Wiesneus, de programmering van een Twents podium op het Zunnewendefestival, de uitreiking van de Twente Taalprijs en de samenstelling van Twents voor Dummies, dat eind november uitkomt. Voor de komende twee jaar is er via Overijsselacademie wederom provinciaal budget beschikbaar voor projecten in Twente, waarbij niet alleen aandacht zal zijn voor de taal maar ook voor de geschiedenis van de regio. Een van de concrete plannen is de toevoeging van korte historische verhalen in het Twents aan zo’n 600 routeborden van het fietsknooppuntennetwerk. Vincent Robijn, directeur van Overijsselacademie, is blij dat Twentehoes de komende twee jaar door kan: “Het is de afgelopen twee jaar niet altijd makkelijk geweest om met een beperkt budget te werken. Gelukkig hebben we een aantal stevige samenwerkingspartners zoals de Museumfabriek, 1Twente, Bibliotheek Hengelo en Kreenk veur de Twentse Sproak. De waardering voor de taal en geschiedenis van Twente groeit. Dat komt ook door erkenning van het Nedersaksisch als zelfstandige taal in Nederland.”

Meer berichten