Zakgeldproject: simpel maar doeltreffend

ALMELO - Het idee is supersimpel. Jongens en meiden van 10 tot 13 jaar mogen nog geen bijbaantje, maar ze willen wel graag een zakcentje verdienen. En in de wijk ligt het werk letterlijk voor het opscheppen.

“Nu we hieraan meedoen, zien we pas hoeveel rommel overal ligt”, zeggen Ayaz en Delano, die net als de andere opruimers toch maar mooi 2,50 euro per uur verdienen voor hun opruimronde. Doordat zij en hun leeftijdsgenoten de handen uit de mouwen steken, wordt de wijk schoner. En doordat wethouder Van Mierlo bij de start heeft verteld hoe lang een stukje kauwgom of een blikje in de natuur blijven slingeren, zijn ze nog gemotiveerder. “We doen het ook voor het milieu”, zegt Ayaz serieus. Veiligheid gaat voor alles. Alle opruimers dragen een lichtgevend hesje en rapen de troep met een grijper of handschoenen op. “En als we een kapot flesje zien, of een spuit, dan bellen we meteen naar Moat. Daar mogen wij niet aankomen”, zeggen de twee. In het Nieuwstraatkwartier worden onder andere het park, de route van Jumbo naar ROC van Twente en straatjes rondom het park schoongemaakt. Geen overbodige luxe, de zwerfvuilploeg haalt elke week zeker 22 kilo rommel op, soms zelfs 36 kilo. “We hebben nu rond de 14 deelnemers. Ze worden zich meer bewust van hoe belangrijk een schone leefomgeving is. Maar ze leren ook belangrijke dingen als op tijd komen, een klus afmaken en werken voor je geld. Als ze elke keer meedoen halen ze toch mooi 30 euro op”.

Populair project
Ayaz heeft al drie keer meegeholpen en troonde na de eerste keer zijn vriend Delano mee, die ook in de wijk woont. ‘En we zien er niet tegenop om te gaan, het is best leuk’, vindt Delano. De beide vrienden hebben nog geen echte bestemming voor dat geld. Andere deelnemers sparen bijvoorbeeld voor een spelletje op de PlayStation, een bal of een bijdrage aan nieuwe voetbalschoenen. Wie het meeste rommel ophaalt met de grijper, krijgt een kleine prijs. Bij het wegen wint het enthousiasme het bijna van de 1,5 meterregel maar na een aanwijzing van Moat staan de rapers weer keurig op afstand. Het project in deze wijk loopt nog tot 6 januari, en nieuwe opruimers zijn van harte welkom. In de wijk De Riet start dit komend jaar. Ben je ook tussen de 10 en 13 jaar en wil je meehelpen met opruimen in het Nieuwstraatkwartier of De Riet? Meld je aan via info@avedan.nl

Meer berichten