De uitdagingen van leven in een samengesteld gezin

ALMELO/WIERDEN - Na een scheiding opnieuw verliefd worden. Het overkomt veel gescheiden ouders. Als ze weer gaan samenwonen of trouwen ontstaat een samengesteld gezin. En dat is niet altijd gemakkelijk, weten de experts van welzijnsorganisatie Avedan. Verliefd zijn is mooi, maar je kind zit niet op al die veranderingen te wachten.

Nederland telt steeds meer samengestelde gezinnen. Vergeleken met 20 jaar geleden zijn er maar liefst 180.000 kinderen bijgekomen die minstens één stiefouder, -broer- of -zus hebben, maakte het CBS onlangs bekend. Maatschappelijk werker Gonnie Braakman van Avedan ziet in haar werk samengestelde gezinnen waarin iedereen het naar de zin heeft, maar ook problematische situaties. “Als je weer verliefd wordt, is dat heel mooi. Maar zet geen overhaaste stappen. Ik heb situaties meegemaakt waarin een kind binnen twee maanden nadat het over de scheiding hoorde al mee moest draaien in een nieuw gezin met een stiefvader en -broertjes en -zusjes. Voeg daar een verhuizing bij en een andere school en je snapt dat zo’n kind dat niet kan bijbenen. Jij bent verliefd, maar je kind zit niet op al die heftige veranderingen te wachten.”

Geleidelijke transitie
Het gaat vaker goed als vader of moeder de kinderen nog niet meteen steeds confronteren met de nieuwe liefde. “Niet meteen gaan samenwonen, maar eerst aankijken hoe je nieuwe relatie zich ontwikkelt, geeft meer kans op succes”, weet Gonnie. Als samenwonen wel aan de orde is, betrek kinderen er dan ook bij. “Spreek uit dat je snapt dat het allemaal best ingewikkeld is. En leg als stiefouder uit dat je niet hun papa of mama bent. Ken je rol en bemoei je niet met de opvoeding. Je kunt wel samen gedragsregels bedenken voor jullie nieuwe huishouden, maar opvoeden is aan de echte ouders.” Ook maatschappelijk werker Gea Boorsma ziet in de praktijk hoe belangrijk het is om met de kinderen in gesprek te gaan over de veranderingen. “Luister echt naar wat zij te zeggen hebben. Als je gaat samenwonen, vraag dan ook aan hen hoe ze de nieuwe situatie willen vormgeven. En bepaal samen welke regels in het samengestelde gezin gaan gelden. Dat kan ook met jonge kinderen, als je het maar begrijpelijk doet.” Bouw aan de relatie met je stiefkind, door iets leuks samen te doen. Blijf naar de kinderen rustig: ook al zijn situaties nog zo moeilijk, jij bent de volwassene. En als het echt niet goed gaat, zoek dan hulp. Dat is niet zwak, maar juist heel dapper. Heeft u vragen? Neem contact op met ons via 088 - 04 03 800.

Meer berichten