Praat mee over ontwikkelingen in het Nieuwstraatkwartier

ALMELO - De gemeente Almelo vraagt inwoners van het Nieuwstraatkwartier en anderen die betrokken zijn in de wijk om hun mening te geven over hoe het momenteel gaat in de wijk. De gemeente voert hiervoor een online onderzoek uit.

De afgelopen twee jaar zijn de gemeente en maatschappelijke partners druk bezig geweest om het Nieuwstraatkwartier een mooie, leefbare wijk met sociaal krachtige buurtbewoners te maken. Ook de buurt zelf werd onder handen genomen; een fysiek mooie, groene wijk is immers aangenaam om te wonen. Het onderzoek wil graag weten of men met het Nieuwstraatkwartier goed op weg is. Wat is er beter ten opzichte van twee jaar geleden? Wat is hetzelfde gebleven, of wat ging zelfs achteruit?

Wijkteams
Een belangrijke positieve ontwikkeling was de inzet van wijkteams. In 2018 begon de gemeente met een proef die al snel succesvol bleek. Inwoners van het Nieuwstraatkwartier en Windmolenbroek konden in de oude Hagendoornschool en het Medisch Centrum aan de Zeearend terecht met vragen over zorg, schulden, jeugdhulp werk en inkomen. Vaak kampen mensen met complexe problematiek; door een goede intake en samenwerking tussen diverse organisaties kan men één duidelijk plan van aanpak maken om mensen concreet te helpen. En: met succes. De gemeente rolde de wijkteams uiteindelijk uit over de gehele stad.

Repressieve aanpak
Het is geen geheim dat de wijk ook kampte met de nodige problemen als uitvloeisel van criminaliteit. Eind 2018 deed de politie diverse invallen om een grootschalige wietbende op te rollen. Deze maakte gretig gebruik van katvangers in de wijk die planten op zolder kregen om een centje bij te verdienen; veelal sociaal zwakkere inwoners. Zij stonden dit jaar voor de rechter. Afgelopen jaar voerde de gemeente ook de handhaving in dit gebied op, na aandringen vanuit de wijk zelf op meer toezicht. Meer mensen de straat op en zichtbaar controleren. Hierbij werd de nadruk gelegd op overtredingen die de leefbaarheid direct aantasten, zoals dumpen van afval, rommel in de openbare ruimte en foutparkeren. Een en ander moest bewoners een groter gevoel van veiligheid geven zowel objectief als subjectief. Ook kon hiermee een einde komen aan de constante negatieve beeldvorming wanneer de wijk weer eens in het nieuws kwam.

Geef uw mening
De gemeente nodigt niet alleen inwoners van de wijk zelf uit om hun mening te geven, maar ook alle andere Almeloërs die de wijk kennen. De vragenlijst is in te vullen via https://bit.ly/3jjWWM1

Meer berichten
 
Auto zoeker