Camera's helpen in strijd tegen afvaldump

ALMELO - Het bijplaatsen van afval is een grote bron van ergernis voor veel Almeloërs. De gemeente en afvalinzamelaar Twente Milieu hebben al veel moeite gedaan om dit probleem terug te dringen, met beperkt succes. Eén van de meest doeltreffende methodes blijkt het cameratoezicht.

Het bijplaatsen van afval bij de diverse milieupleinen is al jaren een probleem. Het is ook niet een uniek Almeloos fenomeen: vrijwel elke gemeente kampt met dit probleem, waarbij in sommige gemeenten de invoering van het gedifferentieerd afvaltarief dit probleem alleen maar aanwakkerde.

Slecht gedrag
Het bijplaatsen van afval en huisraad bij de milieupleinen is vooral een mentaliteitskwestie. Vaak doen mensen dit uit een zekere gemakszucht; de containers zijn al dan niet vol en mensen hebben geen zin om het mee naar huis te nemen. Maar zodra er één zak met afval staat, gaan ook anderen hier afval bijplaatsen. Het voorkomen van die eerste zak is dan ook belangrijk. In gemeenten waar het gedifferentieerd afvaltarief ingevoerd is, zijn deze problemen vaak nóg erger. Hier laten mensen niet alleen recyclebaar afval achter zoals papier of glas, maar ook gewoon hele zakken met huisvuil. Want: dan hoef je er niet voor te betalen. Dat dit nogal asociaal is, moge duidelijk zijn. Ondanks dit gegeven onderzoekt ook Almelo de opties voor diftar, aangezien dit ook veel concrete voordelen heeft.

Cameratoezicht
Om de orde en leefbaarheid te handhaven werkt de gemeente sinds afgelopen jaar met zowel vaste als mobiele camera's bij diverse afvalpunten. Deze camera's lijken effect te hebben op het gedrag van inwoners die spullen storten bij de milieupleinen en ondergrondse afvalcontainers. De gemeente evalueert dit nu, maar de eerste conclusies zijn hoopgevend: cameratoezicht is effectief om illegale afvaldump tegen te gaan. Het milieu-eiland bij de Jumbo/Aldi aan de Bornerbroeksestraat krijgt nu ook tijdelijk een vaste camera; hier waren de afgelopen tijd veel klachten over afvaldump. De exacte plaatsing en zicht van de nieuwe camera worden nog besproken met de supermarkten.

Meer berichten