<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195427&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanalmelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=760,761,762" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto:

Duidelijkheid voor medewerkers Soweco

TWENTE - De zes deelnemende gemeenten in de sociale werkvoorziening Soweco hebben eindelijk een akkoord bereikt over de toekomstige inzet van de medewerkers.

Soweco NV sluit in 2021 zijn deuren. De gemeenten namen dit besluit afgelopen jaar na veelvuldige discussies. Want, zo is de gedachte, de gemeenten kunnen deze taak zelf goedkoper uitvoeren dan Soweco nu doet. Wel is het een uitdaging om dit te doen met zo min mogelijk veranderingen voor de kwetsbare groep mensen die er werkzaam is; zowel met beschutte werkplekken als de mensen die bij gemeenten aan de slag zijn in de groenvoorziening.

Eigen beheer
Alle taken van Soweco komen per 2021 weer in eigen beheer bij de gemeenten. Concreet heeft dit diverse gevolgen. De groenmedewerkers van Soweco worden, in de gemeente waar ze nu werken, onderdeel van de buitendienst. Als het gaat om beschut werken gaan Hellendoorn (Multipack Nijverdal) en Rijssen-Holten (De Sterkerij) dit zelf lokaal organiseren. De gemeenten Almelo, Twenterand, Tubbergen en Wierden nemen deze taken over van Soweco NV en brengen dit onder in een gezamenlijke stichting,met een bedrijfsmatige en marktgerichte aanpak. Deze krijgt bij voorkeur een plek in de gebouwen in Almelo, waar Soweco NV nu gevestigd is, In deze nieuwe organisatie worden ook werkplekken gerealiseerd waar mensen terecht kunnen, die tijdelijk extra begeleiding nodig hebben.

Weinig veranderingen
Voor de huidige medewerkers moet dit alles zo min mogelijk veranderingen opleveren. Ze behouden zoveel mogelijk hun vertrouwde werkplek, dezelfde arbeidsvoorwaarden en passende begeleiding. De gemeenten nemen hiervoor ook de huidige Soweco medewerkers over om zo deze kennis, kunde en begeleiding vast te houden.

Goedkoper werken
Op korte termijn zullen de kosten nog niet omlaag gaan, zo is de verwachting, maar op termijn valt wel efficiencyvoordeel te behalen zo hopen de gemeenten. Bovendien geeft hen dit ook meer fijnmazige invloed op de uitwerking van de sociale regelingen en participatiewet op lokaal niveau.

Goed plan
“Ik ben blij dat we het beste van beide denkrichtingen nu in één gezamenlijk plan hebben staan. Dat geeft voor alle betrokkenen richting en voor de toekomst rust en duidelijkheid”, zegt Arjen Maathuis namens het Dagelijks Bestuur van Soweco. Voorzitter Herman Hazewinkel van de RvC is het met hem eens: “Natuurlijk waren wij het liefst doorgegaan op de in 2017 afgesproken lijn met betrekking tot de doorontwikkeling van de maatschappelijke onderneming Soweco. Maar mede dankzij onze inbreng ligt er nu een plan op hoofdlijnen, waarin we de zorg en begeleiding voor de kwetsbare mensen, waarvoor wij ons als Soweco inzetten, goed borgen voor de toekomst. En waarbij ook alle andere medewerkers van Soweco hun kennis en ervaring kunnen blijven aanwenden voor deze doelgroep in een setting waarin zij gewend zijn te functioneren.”


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195427&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanalmelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=760,761,762" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195440&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanalmelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=760,761,762" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195428&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanalmelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=760,761,762" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>