<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195427&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanalmelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=760,761,762" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto:

Steek vuurwerk veilig af, én ruim het op

TWENTE - De laatste dagen van het jaar zijn weer aangebroken! We staan aan de vooravond van de verkoopperiode van het vuurwerk. Het is een traditie waar nog steeds veel mensen van genieten. Belangrijk is wel om vuurwerk veilig af te steken.

De afgelopen jaarwisseling raakten 396 mensen dusdanig gewond als gevolg van vuurwerk dat ze voor behandeling naar de spoedeisende hulp moesten. Gelukkig neemt het aantal vuurwerkslachtoffers al wel jaar op jaar af. Zo waren dit er in 2012 nog twee keer zoveel. Wel is opmerkelijk dat de mensen die gewond raken vaak kampen met ernstiger verwondingen dan vroeger. In bijna de helft van de gevallen liepen mensen oogletsel op.

Voorlichting
De afname van het aantal vuurwerkslachtoffers is onder meer te danken aan een betere bewustwording over de risico's. Driekwart van de slachtoffers was jonger dan 25 jaar; een leeftijdsgroep die nog wel eens risico's wil nemen. Op scholen is veel voorlichting gegeven, gericht op het veilig afsteken van vuurwerk.

Bril en lont
Veel vuurwerkletsel kan voorkomen worden door het dragen van een vuurwerkbril. Dit is niet alleen verstandig voor de afstekers van vuurwerk, maar ook de mensen die eromheen staan. Sinds dit jaar verstrekken vuurwerkverkopers brillen en lonten gratis. Het gebruik van een aansteeklont is ook verstandig; dit gloeit maar heeft geen vlam, wat veiliger is in gebruik. Steek vuurwerk nooit in de hand af, maar leg het ergens neer voor je het aansteekt. Draag geen nylon kleding (deze kan smelten) of kleding met een capuchon (hier kan vuurwerk in vliegen).

Stabiel plaatsen
Gaat u aan de slag met vuurpijlen of andere, grotere stukken vuurwerk? Zorg dan dat deze stabiel staan en op een zo veilig mogelijke plek. Gebruik bij vuurpijlen de standaarden die tegenwoordig via de vuurwerkhandel meegeleverd worden.

Nieuwjaarsvegen
De Twentse gemeenten, hulpdiensten en afvalinzamelaars raden ook aan om 1 januari te beginnen met een andere traditie: het nieuwjaarsvegen. Ruim vuurwerk op om de straten schoon en begaanbaar te houden. Ook voorkomt u zo dat kinderen in de verleiding komen om niet afgegaan vuurwerk alsnog af te steken. Ook dit levert jaarlijks helaas weer gewonde kinderen op.

De regels
Vuurwerk afsteken mag tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Buiten deze tijden afsteken is NIET toegestaan.

 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195427&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanalmelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=760,761,762" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
Auto zoeker
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195440&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanalmelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=760,761,762" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195428&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanalmelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=760,761,762" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>