Foto:

Brandveilig versieren

TWENTE - De laatste weken van december versieren we weer volop onze woningen. Van de kerstboom in de huiskamer tot de kerstkransen bij de deur. Kerstslingers, kaarsen, extra lampjes in en aan de woning. Hoe brandveilig is dit allemaal? Een aantal tips van Brandweer Twente.

Om de feestdagen veilig door te komen is het van belang dat u goed nadenkt over het plaatsen van uw kerstboom. Zet een kerstboom niet te dicht bij gordijnen of ander makkelijk brandbaar materiaal en zet hem niet de in vluchtweg. Zorg ervoor dat de boom goed stevig staat, zodat hij niet gemakkelijk om kan vallen. In de kerstboom hoort natuurlijk versiering. Deze versiering is echter meestal brandbaar of kan zelfs een brand veroorzaken. Gebruik nooit echte kaarsjes. Controleer de bedrading van de elektrische kerstboomverlichting op beschadigingen en probeer de installatie eerst uit door de lampjes vóór het ophangen korte tijd te laten branden. Doe de verlichting uit als u gaat slapen of het huis verlaat. Uitdoen betekent de stekker uit het stopcontact halen en niet een lampje losdraaien.

Kaarsen
Zet kaarsen altijd in een stevige houder op een vlakke ondergrond. Gebruik geen kaarsenhouders van plastic of andere gemakkelijk brandbare materialen. Plaats kaarsen ten minste vijftig centimeter uit de buurt van brandbare materialen. Steek kaarsen in brandbare kerststukjes niet aan.

Open haarden
Zorg ervoor dat er binnen vijftig centimeter van de haard geen brandbare materialen aanwezig zijn. Een vonkenscherm is een goede bescherming. Laat een brandende haard nooit onbeheerd achter en doof de haard goed wanneer u weggaat of gaat slapen. Brand geen afvalhout. Een regelmatige veegbeurt van uw schoorsteen verkleint de kans op een schoorsteenbrand.

Verlichting
Gebruik alleen goedgekeurde elektrische verlichting. Bijvoorbeeld met een KEMA-keur. Controleer voor het gebruik of de bedrading niet is beschadigd. Gebruik een gaaf en goed passend verlengsnoer en leg dat zo neer dat niemand erover kan struikelen. Plak bekabeling die over de vloer loopt met stevige tape goed vast. Rol kabelhaspels helemaal af. Deze worden anders warm, waardoor brand kan ontstaan. Verleng een verlengsnoer nooit met een ander verlengsnoer. Let erop dat verlichting die warm wordt niet dichtbij licht ontvlambare materialen wordt gebruikt. Schakel de verlichting altijd uit wanneer u weggaat of gaat slapen.

Toch brand!
Mocht er ondanks alle maatregelen toch nog iets misgaan, handel dan als volgt:
1. Blijf kalm.
2. Waarschuw de overige aanwezigen.
3. Vlucht volgens uw eigen vluchtplan.
4. Houd deuren en ramen gesloten en sluit deuren achter u.
5. Blijf bij rookontwikkeling dicht bij de grond.
6. Bel - nadat u gevlucht bent - direct 112.

Deze tips over veilig omgaan met kerstversiering, kaarsen, open haarden en veilig omgaan met vuurwerk vindt u op www.brandweertwente.nl

Meer berichten
 
Auto zoeker