Jong en oud in actie voor natuuronderhoud Almelo

ALMELO - Afgelopen zaterdag werd de 19e editie gehouden van de landelijke Natuurwerkdag; de grootste vrijwilligersdag in het groen. De organisatie mag terugkijken op weer een geslaagde editie, waarbij ook veel Almeloërs de handen uit de mouwen staken. In totaal kwamen 1.500 vrijwilligers in actie op 50 Overijsselse locaties.

Bij Almelo denken we veelal aan de stad zelf, maar er is binnen de gemeentegrenzen ook veel mooie natuur te vinden. Om de Twentse natuur zo goed mogelijk te behouden en te versterken is de inzet van vele vrijwilligers en landschapsorganisaties essentieel.

Veel werk
Zo werden op de Lemelerberg en bij natuurgebied Beerze boompjes uitgestoken om de heide meer ruimte te geven. Op veel plekken zijn wilgen geknot zoals in Beleefbos Weusthag in Hengelo, op de Zonnehorst in Punthorst en op het groene schoolplein in Stadshagen Zwolle. Ook zijn verschillende natuurspeelplekken onderhouden en voedselbossen geplant. Veel kluslocaties waren ook geschikt voor kids en jongeren. Zoals Scouting Het Twentse Ros bij Almelo, waar jongeren bramen langs de paden verwijderden en nieuwe houtwallen hebben aangelegd voor vogels en kleine dieren. Bij landgoed Duivelshof tussen Losser en De Lutte werden jongeren ingezet bij het verwijderen van vliegdennetjes en berken. En op landgoed Windesheim onder Zwolle konden kinderen helpen bij het snoeien van griend, een veld met 'mini-knotwilgen'. Dit jaar deden maar liefst 595 jongeren mee aan de Natuurwerkdag in Overijssel.

Groene inburgering
Een bijzondere locatie dit jaar was de Oude IJssel bij Deventer. Daar ging een groep enthousiaste vluchtelingen samen met andere vrijwilligers aan de slag met het knotten van wilgen in het kader van een 'groene inburgering'.

Kom in actie
Almeloërs kunnen ook buiten de Natuurwerkdag om bijdragen aan de lokale natuur. Zo hoopt de gemeente dat mensen ook nadenken over het vergroenen van hun eigen tuin, wat bijdraagt aan een klimaatbestendig Almelo. Groene tuinen zorgen voor betere afwatering.

Meer berichten
 
Auto zoeker