Dagbesteding voor ouderen met een migratieachtergrond

ALMELO - Nederland vergrijst. Er zijn steeds meer senioren op leeftijd en ook het aantal mensen met dementie neemt helaas toe. Voor hen zijn er steeds meer leuke initiatieven. Maar voor dementerende ouderen met een migratieachtergrond was er tot nu toe nog niets. Afgelopen week ging een nieuwe dagbesteding van start, specifiek gericht op deze doelgroep.

Ouderen met een vorm van dementie en een migratieachtergrond kunnen voor dagbesteding twee dagen per week terecht bij IMEAN, (betekenis; Ik bedoel) in de Anemoon in Almelo. IMEAN en ZorgAccent zijn een samenwerkingsverband aangegaan. Voor beide organisaties een mooie en bijzondere stap. Onder het motto Mét elkaar zorgen we vóór elkaar! biedt IMEAN dagbesteding aan in onderaanneming bij ZorgAccent. Mensen die dagbesteding nodig hebben, hebben een beschikking nodig vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) of de Wet Langdurige Zorg (WLZ). In 2010 kende Almelo 1.165 ouderen met een vorm van dementie. De verwachting is dat dit aantal volgend jaar oploopt naar 2800 ouderen.

Diverse culturen
Medewerkers van IMEAN hebben verschillende culturele achtergronden. Zij spreken naast de Nederlandse taal tenminste één andere taal en kennen de culturele gewoonten en gebruiken van verschillende nationaliteiten. De cliënt kan naar wens in zowel het Nederlands als in zijn of haar moedertaal worden aangesproken. Dit alles om een zo vertrouwd mogelijke omgeving te creëren waar de cliënt zich veilig en geborgen voelt.

Dagbesteding
Dagbesteding bij De Anemoon verloopt volgens Nederlandse structuur en wordt gezamenlijk ingevuld. De ouderen drinken gezamenlijk koffie. Ook de lunch bereiden de deelnemers, onder begeleiding, zelf. Hierbij worden soms net iets meer exotische ingrediënten, groente en fruit geserveerd als voor een Nederlandse lunch. Het voordeel van een dagbesteding voor mensen met een migratieachtergrond is dat ouderen vaak onbewust elkaars gewoonten herkennen en, zo leert de ervaring, met elkaar in gesprek gaan. Ook de medewerkers kennen deze en ondersteunen de ouderen daarbij. Dit om achteruitgang, waar mogelijk, te minimaliseren. Ook zal er op de Anemoon regelmatig muziek zijn te horen. Dit roept vaak herinneringen aan vroeger op waardoor het geheugen ook op deze manier wordt getraind.

Informatie
Heeft u een partner of ouder met (lichte)dementie met een migratieachtergrond en zoekt u ondersteuning dan gaan wij graag met u in gesprek. U kunt contact opnemen met Sevilay Luiken-Dalli van IMEAN, Annemoonstraat 70, 7601 CW Almelo. T. 06 44 00 10 43 of stuur een mail naar: info@imean.nl