<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195427&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanalmelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=760,761,762" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Shutterstock
Shutterstock

Aalderinkssingel gevaarlijkste weg van Nederland

ALMELO - De Aalderinkssingel in Almelo is de statisch gevaarlijkste weg van heel Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van verkeersbureau VIA, dat ruim 43.188 wegen vergeleek.

Het bureau telde het aantal ongelukken per wegvak van de periode 2015 tot en met 2018. Hierbij werd uiteraard wel onderscheid gemaakt tussen kleine ongelukken met blikschade, ongelukken met gewonden en ongelukken met fatale afloop. Zo ontstond een goed beeld van welke wegen gevaarlijk zijn en in welke mate.

De cijfers
De Aalderinkssingel had in de genoemde periode twee ongelukken met dodelijke afloop, zes ongelukken met gewonden en dertien ongelukken met blikschade. Hoewel de twee dodelijke ongevallen misschien niet als veel klinken, is het wel statistisch significant gezien de korte meetperiode.

Oorzaak
De mogelijke oorzaak waarom deze weg statistisch onveilig is, is met name de rotonde. Zo werden op het kruispunt hier elf ongelukken geconstateerd, waarbij het met name ging om fietsers of bromfietsers. Basisschool De Zegge ligt op korte afstand en veel kinderen maken gebruik van de rotonde als fietsroute. De grotere mate van ongevallen is dan ook zorgwekkend. Hoewel de voorrangssituatie op de rotonde duidelijk zou moeten zijn, houdt lang niet iedere automobilist zich aan de regels - en ook menig fietser weet ongetwijfeld niet hoe het hoort.

Weginrichting
De weginrichting zelf blijkt niet echt aanleiding te geven tot de relatief veel ongevallen. Zo gaat het om een tweebaansweg met relatief beperkte snelheden van het verkeer. daarnaast zijn er gescheiden fietspaden langs de weg, waardoor kwetsbare fietsers juist minder kans lopen op een aanrijding.

Reactie
In een reactie bij 1Vandaag laat wethouder Arjen Maathuis weten geschokt te zijn over deze uitkomsten. De gemeente wil nu nader laten onderzoeken waardoor de ongevallen ontstaan en welke verbeteringen nodig zijn. De weg had tien jaar geleden nog verkeerslichten, maar deze werden weggehaald om de doorstroming te verbeteren. Een stijging van de ongevallen zou aanleiding kunnen zijn om herplaatsing te overwegen.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195427&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanalmelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=760,761,762" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195440&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanalmelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=760,761,762" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195428&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanalmelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=760,761,762" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>